בין עובדות, מספרים ונתונים

ג'יל לפור (Jill Lepore) מתראיינת ב-Chronicle of Higher Education ובין היתר היא מתארת את השינויים שמתרחשים בדרכים שבהן אנחנו מכירים ומבינים את העולם. היא טוענת ש-"עובדות" מבטאות את מדעי הרוח, המספרים מבטאים את מדעי החברה, והנתונים (ה-data) את מדעי הטבע. כך אפשר להסביר את העלייה הדגש על הנתונים כהשתלטות עולם מדעי הטבע על העולם הלמידה.

That transformation, from facts to numbers to data, traces something else: the shifting prestige placed on different ways of knowing. Facts come from the realm of the humanities, numbers represent the social sciences, and data the natural sciences. When people talk about the decline of the humanities, they are actually talking about the rise and fall of the fact, as well as other factors. When people try to re-establish the prestige of the humanities with the digital humanities and large data sets, that is no longer the humanities. What humanists do comes from a different epistemological scale of a unit of knowledge.

‘The Academy Is Largely Itself Responsible for Its Own Peril’

כמו-כן, על מנת לחזק את המקום של מדעי הרוח בחיים שלנו עלינו עלינו לחזק את המעמד של העובדות. לא קל, אבל אולי אפשרי, אם לא הכרחי.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

css.php